Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΘΕΜΑ

Γονική Παροχή της Florence Noiville
Προσωπικά αστεράκια 3 στα 4
Βιβλίο με ιδιαίτερο θέμα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, το 2008.
Αναφέρεται στις παιδικές αναμνήσεις μιας γυναίκας της οποίας η μητέρα έπασχε από μανιοκατάθλιψη. Διαβάζοντας το βιβλίο μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι βασιζόταν σε πραγματικές αναμνήσεις της συγγραφέως. Στο τέλος της ανάγνωσης διαπίστωσα ότι ήταν μυθοπλασία, πιθανώς βασισμένη σε διηγήσεις ή συνεντεύξεις με ασθενείς. Δύσκολο θέμα και καταθλιπτικό ανάγνωσμα.
Στέκομαι σε μερικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι οι παιδικές αναμνήσεις είναι πολύ έντονες και η οποιαδήποτε εναλλαγή στη συμπεριφορά των προτύπων (εδώ της μητέρας) είναι καταλυτική για την παιδική ψυχή. Δεύτερο σημείο είναι το πόσο ευαισθητοποιημένα είναι τα παιδιά στην ανίχνευση του ψέματος. Λες και έχουν ραντάρ. Είναι προτιμότερο λοιπόν να τους λέγεται η αλήθεια για μια οικογενειακή κρίση, με τον ανάλογο και κατάλληλο τρόπο πάντοτε, παρά να φαντάζονται καταστάσεις. Το τρίτο που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο δύσκολο αποδείχτηκε η ενήλικη πλέον (και νοήμων) κόρη να συμβιβαστεί και να αναγνωρίσει τελικά την ασθένεια της μητέρας. Και αυτό έγινε με την αφορμή της γονικής παροχής.
Το βιβλίο είναι μικρό και ιδανικό για ανάγνωση μέσα στα μέσα μεταφοράς. Δε νομίζω να το επέλεγα ποτέ για διάβασμα αλλά έτυχε να εφάπτεται των τελευταίων γνωριμιών μου από το bookcrossing (περισσότερα στο http://www.bookcrossing.com/). Δεν το μετάνιωσα πάντως.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι προαιρείσθε...