Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ


Παρακολουθώ τον "Εξάντα" του Γιώργου Αυγερόπουλου στη ΝΕΤ. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι σοβαροί δημοσιογράφοι φεύγουν από τα ιδιωτικά κανάλια.

Το ΔΝΤ πρωτοπήγε στη χώρα το 1984. Από τότε και μέχρι σήμερα η χώρα αύξησε εντυπωσιακά τους ρυθμούς ανάπτυξης της με αποτέλεσμα να εμφανίζει εξαιρετικούς δείκτες οικονομίας και σχεδόν μηδενική ανεργία. Σε αυτή τη χώρα των 14.000.000 κατοίκων όμως ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια 10-12 οικογενειών. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι ζουν και τρέφονται από τα σκουπίδια. Έφηβοι στους σκουπιδότοπους σπάνε τσιμεντένιες κολώνες για να βγάλουν το σίδερο και να το πουλήσουν. Άνθρωποι ψάχνουν τα σκουπίδια και κοιτάζοντας το φακό λένε ότι είναι ευχαριστημένοι που βρίσκουν κάτι για να χορτάσουν.
Όσοι δεν έχουν το προνόμιο να ζουν στις πλούσιες περιοχές με τις πολυτελείς κατοικίες στις οποίες μπαίνουν με ανοιγόμενες μπάρες και κωδικούς, όσοι δε δουλεύουν στα ψηλά γυάλινα κτήρια και όσοι δεν μπορούν να κάνουν βόλτα στα λαμπερά εμπορικά κέντρα, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υποσιτισμένα. Ο παιδίατρος που μιλούσε (άραγε είναι τώρα άνεργος?) με θλίψη είπε ότι τα υποσιτισμένα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο πρακτικά έχουν χαμένο το παιχνίδι του μέλλοντος τους. Καταλήγουν με διανοητική υστέρηση λόγω του χρόνιου υποσιτισμού και όταν μεγαλώσουν με το μυαλό ενός παιδιού 4ης Δημοτικού θα παντρευτούν μία όμοια τους και θα κάνουν ίδια υποσιτισμένα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό διαιωνίζεται ο κύκλος της φτώχειας, της αμάθειας και της απάθειας.Ποιος λοιπόν θα επαναστατήσει για τις συνθήκες ζωής?
Χαρακτηριστικά είπε μια μάνα "Η κυβέρνηση στέλνει ανθρώπους να ζυγίσουν τα παιδιά αλλά ποτέ δε στέλνουν αυτά που πρέπει να φάνε τα παιδιά".
Το 90% της καλλιεργήσιμης γης ανήκει στο 10%. Το καουτσούκ που παράγεται φεύγει κατευθείαν για την Goodyear, οι μπανάνες για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία όπως και ο καφές. Δεν καλλιεργείται τίποτε δηλαδή από αυτά που μπορούν να θρέψουν το λαό που λιμοκτονεί αλλά μόνο ό,τι μπορεί να εξαχθεί στις χώρες που ζητάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι προαιρείσθε...