Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

SPY GAME


Ταινία του σκηνοθέτη Τόνυ Σκοτ, αμερικανική - αγγλική παραγωγή του 2001, με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μπραντ Πητ. Τηλεοπτική βραδινή προβολή.
Ο πράκτορας της ΣΙΑ Ντέιβιντ Μιούιρ, την τελευταία ημέρα πριν τη συνταξιοδότηση του, ονειρεύεται να παραδώσει τις υποθέσεις του και να αποσυρθεί σε ένα ηλιόλουστο μέρος για να φάει με την ησυχία του τα χρήματα που προσεκτικά αποταμίευσε μια ζωή για τη μέρα αυτή. Στην πορεία αυτής της τελευταίας μέρας μαθαίνει ότι ο Τομ Μπίσοπ, για τον οποίο αποτέλεσε μέντορας, κρατείται σε κινεζική φυλακή και αναμένεται να εκτελεστεί μετά από μερικές ώρες. Χωρίς να κουνήσει ρούπι από τα κεντρικά γραφεία της ΣΙΑ, καταφέρνει με ένα σωρό ορθόδοξους και ανορθόδοξους τρόπους, να σώσει τον προστατευόμενο του από βέβαιο θάνατο, με αντάλλαγμα τα χρήματα που μάζευε μια ζωή για τα γεράματα του. Ταινία που είδα ευχάριστα από το κρεβάτι μου, καλή για να περάσεις δύο ευχάριστες ώρες.
Εκτίμησα τα κάτωθι : 1. πόσο έξυπνους κάνουν τα σενάρια μερικούς ανθρώπους. Τόσο έξυπνους και εποικοδομητικά δολοπλόκους και ευρηματικούς που τους ζηλεύεις. Το πράσινο τερατάκι της ζήλειας ακολούθως, σου δαγκώνει νυχτιάτικα τα σωθικά και σκέφτεσαι πόσο θα ήθελες να είσαι τόσο εύστροφος κι εσύ. 2. πόσο ωραίο είναι να αποτελείς τον μέντορα κάποιου. 3. πόσο ωραίο είναι να έχεις κι εσύ στη ζωή έναν μέντορα, που στη δυσκολία θα σε συμβουλέψει, θα σε βοηθήσει, θα σε σκεφτεί και θα σε σώσει. 4. οι πολυάσχολοι πράκτορες έχουν και αυτοί αισθήματα. Ο ένας παρότι χρόνια σε ένα κουρμπέτι απάνθρωπο, εκπαίδευσε μεν έναν ψυχρό εκτελεστή αλλά είχε την ευαισθησία να τον αγαπήσει και να κινήσει γη και ουρανό για να τον σώσει. Ο άλλος, αποτέλεσε μια σκεπτόμενη και αισθανόμενη μηχανή εκτελέσεων - δολοφονιών. Παρόλα αυτά αντιστεκόταν όπως μπορούσε και στο τέλος ερωτεύτηκε ο φουκαράς με αποτέλεσμα να καταλήξει μελλοθάνατος στη φυλακή της Κίνας.
Όλα τα ανωτέρω με το τέλος του έργου, κατανοείς ότι δεν συμβαίνουν σχεδόν ποτέ στην πραγματικότητα. Είναι μόνο για σενάρια. Οπότε κοιμάσαι ευχαριστημένος που είδες και αυτή την άποψη, σε μια συμπυκνωμένη εκδοχή 2 ωρών.
Οι δύο ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί. Για τον Ρόμπερτ δεν τίθεται θέμα. Αν και ρυτιδιασμένος - μπαμπακιασμένος διατηρεί την αίγλη και τη στόφα ενός αξιόλογου ηθοποιού. Ο Μπραντ πάλι, προσπαθεί ο καημένος και οφείλουμε να είμαστε επιεικείς με όσους προσπαθούν.
Τα γυρίσματα απαιτούσαν ένα χειμωνιάτικο Ανατολικό Βερολίνο, που ήταν στην πραγματικότητα η Βουδαπέστη. Απαιτούσαν έναν εμπόλεμο Λίβανο, που ήταν αρχικά η Χάιφα και αργότερα η Καζαμπλάνκα. Η κινεζική φυλακή ήταν η παλιά φυλακή της Οξφόρδης που έκλεισε το 1996 και τώρα είναι πολυτελές ξενοδοχείο! Τα γραφεία της ΣΙΑ ήταν το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και οι γύρω δρόμοι ήταν η περιοχή γύρω από το κτίριο της φαρμακευτικής εταιρίας Glaxo στο Stevenage της Αγγλίας!
Όλα ψεύτικα είναι στη ζωή αυτή! Όλα, μια ιδέα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ό,τι προαιρείσθε...